Meterkast vervangen: alles wat je moet weten

Bij Laadpaalmeesters begrijpen we hoe cruciaal een goed functionerende meterkast is voor de veiligheid en efficiëntie van uw woning, vooral wanneer u overstapt op duurzame energieoplossingen zoals elektrische auto’s. Op deze pagina beantwoorden we alle belangrijke vragen over het vervangen van een meterkast.

Wat kost een meterkast vervangen?

De kosten voor het vervangen van een meterkast kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de installatie, hoeveel fasen de aansluiting is, en de specifieke eisen van je woning. Gemiddeld liggen de kosten voor het vervangen van een meterkast tussen de €650 en €1200.

Deze prijs omvat doorgaans:

 • Arbeidskosten: Het inhuren van een gecertificeerde elektricien is essentieel voor een veilige en correcte installatie volgens de nen1010.
 • Materiaal: Dit omvat de nieuwe meterkast, zekeringen, bedrading en andere benodigde componenten.
 • Extra groep: nieuwe groepen, aardlekken of hoofdschakelaars.

Het is altijd aan te raden om een offerte aan te vragen bij Laadpaalmeesters om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Hoe lang duurt meterkast vervangen?

Het vervangen van een meterkast is een specialistische klus die meestal in één dag kan worden afgerond. De gemiddelde tijdsduur voor het vervangen van een meterkast is ongeveer 4 tot 6 uur. Dit kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de bestaande installatie en extra wensen.

Stappen in het proces:

 1. Voorbereiding: De elektricien zal eerst de stroomtoevoer naar de meterkast uitschakelen om veilig te kunnen werken.
 2. Verwijdering van de oude meterkast: Dit omvat het loskoppelen van alle bedrading en het verwijderen van de oude componenten.
 3. Installatie van de nieuwe meterkast: De nieuwe meterkast wordt geplaatst en alle benodigde bedrading wordt aangesloten.
 4. Testen en controleren: Na de installatie worden alle systemen getest om er zeker van te zijn dat alles correct en veilig werkt.
 5. Oplevering: De elektricien zal je uitleg geven over de nieuwe installatie en eventuele vragen beantwoorden.

Wanneer meterkast vervangen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je meterkast aan vervanging toe is. Enkele signalen dat je meterkast vervangen moet worden zijn:

Verouderde apparatuur

Oude meterkasten, vooral die ouder dan 25 jaar, voldoen mogelijk niet meer aan de huidige veiligheidseisen en kunnen niet omgaan met de verhoogde belasting van moderne elektrische apparaten.

Frequent uitvallen van zekeringen

Als u merkt dat zekeringen vaak doorslaan of de stroom regelmatig uitvalt, kan dit een teken zijn dat je meterkast overbelast is en vervangen moet worden.

Aanpassingen en uitbreidingen

Bij het installeren van nieuwe grote elektrische apparaten zoals een laadpaal voor een elektrische auto, zonnepanelen, of een elektrische boiler, is het vaak nodig om de meterkast te upgraden om aan de verhoogde energiebehoefte te voldoen. Daarnaast zijn de eisen de laatste jaren verhoogt om de veiligheid te garanderen.

Veiligheidsredenen

Een oude of beschadigde meterkast kan een veiligheidsrisico vormen, zoals brandgevaar of elektrische schokken. Regelmatige inspecties door een professionele elektricien kunnen helpen om problemen vroegtijdig te detecteren en te verhelpen.

De voordelen van een nieuwe meterkast

Het vervangen van uw meterkast kan verschillende voordelen met zich meebrengen, waaronder:

 • Verbeterde veiligheid: Nieuwe meterkasten voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen en kunnen de elektrische belasting van moderne apparatuur beter aan.
 • Betere energie-efficiëntie: Een nieuwe meterkast kan helpen om energie efficiënter te verdelen en verliezen te minimaliseren.
 • Voorbereid op de toekomst: Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s en zonnepanelen, is een moderne meterkast essentieel om deze technologieën veilig en efficiënt te kunnen gebruiken.
 • Waardevermeerdering van uw woning: Een goed onderhouden en up-to-date elektrische installatie kan de waarde van uw woning verhogen.

Waarom kiezen voor Laadpaalmeesters?

Bij Laadpaalmeesters zijn we gespecialiseerd in het slim elektrificeren van woningen en het installeren van groepenkast, laadpalen voor elektrische auto’s, zonnepanelen en accu’s. Onze voordelen:

 • Ervaring en expertise: Onze gecertificeerde elektriciens hebben jarenlange ervaring en diepgaande kennis van elektrische installaties.
 • Kwaliteit en veiligheid: We gebruiken alleen hoogwaardige materialen en zorgen ervoor dat elke installatie voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen.
 • Klantgericht: We bieden persoonlijke service en advies op maat om ervoor te zorgen dat uw meterkast en elektrische installatie perfect aansluiten op je behoeften en weer jaren veilig mee kunnen.
 • Snelle en efficiënte service: We begrijpen dat tijd kostbaar is, daarom zorgen we voor een snelle en efficiënte installatie met minimale overlast.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor het vervangen van uw meterkast? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen met al uw elektrische behoeften en vragen.