Alles wat u moet weten over laadpalen

Welkom in het kenniscentrum van de Laadpaalmeesters. Voordat u overgaat op de aankoop van een laadpaal, is het goed om deze pagina door te nemen. We zullen aan de hand van de stappen, die u zult moeten nemen, u uitleggen waar u op moet letten. Zo weet u straks precies welke laadpaal het beste bij u past. Zo zult u, achteraf, niet voor verrassingen komen te staan. We beginnen met een overzicht van de onderdelen.

Laadpaal kabels

Elke laadpaal heeft te maken met minimaal vier onderdelen. Vervolgens kan de laadpaal meer opties bevatten. De extra opties vind u verderop de pagina.

Dit is het kastje wat ervoor zorgt dat de stroom van uw groepenkast in uw auto terecht komt. Het laadpunt kan op de muur gemonteerd worden of indien gewenst op een paal. Op de pagina spreken we in beide gevallen van een laadpaal.

De laadkabel gaat zowel in de laadpaal als in de auto. Wanneer beide goed bevestigd zijn kan het laden beginnen. Bij de aanschaf van een elektrische auto krijgt u altijd een laadkabel bij geleverd. U kunt er ook voor kiezen om een laadpaal met een vaste laadkabel te nemen voor extra gemak. Indien u kiest voor een laadpaal zonder vaste laadkabel spreken we over een SOCKET variant.

De AC kabel loopt van de laadpaal naar de groepenkast. De AC kabel zorgt voor de toevoer van de stroom vanuit de groepenkast naar uw auto. Hoe langer de kabel is, hoe dikker de kabel moet zijn.

De groepenkast is de plek waar de stroom verdeeld wordt over uw woning. Elk groep heeft een aantal delen van de woning waar het stroom aan geeft. Een voorbeeld is, bijvoorbeeld, een kookgroep als u elektrisch kookt of een wasmachine groep. Een laadpaal heeft altijd een eigen groep waar geen andere apparaten op aangesloten zijn. Uw groepenkast moet in goede staat zijn om een laadpaal te kunnen aansluiten!

Hoe snel kunt u laden?

Hoe snel u kunt laden ligt aan uw hoofdaansluiting, het laadvermogen van uw auto en het vermogen van de laadpaal. Onder in de groepenkast heeft u een hoofdaansluiting zitten. Dit bepaalt hoeveel stroom er maximaal binnenkomt in uw woning of bedrijf. Heeft u een 1x40A hoofdaansluiting dan betekent dit dat maximaal 40 ampère stroom binnenkomt op 1 fase. Heeft u een 3x25A hoofdaansluiting, dan krijgt u maximaal 75 ampère stroom binnen, verdeeld over 3 fasen. Heeft u een drie fasen hoofdaansluiting dan kunt u dus ook sneller laden. U herkent aan het volgende symbool op uw slimme meter of u een één of drie fasen systeem heeft.

Simkaart / utp

De tweede factor is de auto zelf. Zo kan er bij een hybride auto vaak maar op 1 fase geladen worden. De nieuwere of volledig elektrische auto’s kunnen in de meeste gevallen op drie fasen laden worden. Afhankelijk van het vermogen van de hoofdzekering, kunt u dus bepalen hoe snel de auto vol geladen wordt. Hieronder is een voorbeeld van de verschillende vermogens waarmee een auto geladen kan worden en hoelang het dan duurt voordat de auto vol is.

laadpaal Laadtijd Aanbevolen elektriciteit aansluiting
Stopcontact (2.3 kW) 24u30m 1x25A
1-fase 16A (3.7kW) 15u15m 1x35A
1-fase 32A (7.4kW) 7u45m 3x35A
3-fase 16A (11kW) 5u15m 3x25A
3-fase 32A (22kW) 5u15m 3x50A

Het vermogen van het laadpunt bepaalt uiteindelijk hoeveel vermogen er maximaal gegeven wordt. Bij particulieren is dit vaak maximaal 3x16A (11kW laden). Op zakelijke gebied is dit vaak 22kW laden of DC laden. Bij groot verbruikers aansluitingen is het mogelijk om DC laders te plaatsen, waarmee u binnen 30 minuten de auto vol heeft laden.

Moet mijn laadpaal online zijn?

Een offline laadpaal wordt enkel gebruikt voor het laden van uw auto. U stopt de stekker in de laadpaal en de andere stekker in de auto en de auto begint te laden.
Bij een online laadpaal komen er meer opties bij. Zo kunt u bijvoorbeeld een backoffice systeem nemen (kosten €5,- p.m.) waarin u de gemaakte kosten zakelijk met uw werkgever kunt verrekenen. Ook kunt u door middel van de app beslissen of er andere auto’s wel of niet aan uw laadpaal mogen laden. Elke type laadpaal heeft haar eigen extra opties.
Is de laadpaal puur voor het laden van de eigen auto, dan kunt u mogelijk goed uit met een offline laadpaal. Vraag onze adviseurs altijd om advies.

Inzicht in verbruik

Wat betekend load balancing?

Wanneer u voor de optie load balancing kiest zorgt u ervoor dat de stroom, die uw auto vraagt, gecontroleerd en afgeremd kan worden. Tijdens het laden van de auto wordt er veel stroom gevraagd van uw groepenkast. Wanneer u meerdere apparaten aan heeft staan kan het zijn dat er meer stroom gevraagd wordt dan de hoofdzekering aan kan. Als dit gebeurt zal de hoofdzekering eruit springen. Zoals we vroeger zeiden: de stoppen springen eruit! Door load balancing toe te voegen aan uw laadpaal zorgt u ervoor dat dit niet gebeurt. De laadpaal wordt even afgeknepen zodat uw andere apparaten genoeg stroom krijgen en u niet te veel stroom vraagt van uw groepenkast.

Load balancing laadpalen

Wat doet een backoffice systeem?

U kiest een backoffice systeem vooral als u een zakelijke rijder bent. Met het backoffice systeem van E-flux bijvoorbeeld, zorgt u ervoor dat u een online omgeving krijgt. In deze omgeving kunt u de stroom die u thuis afrekent, voor het volladen van uw auto, verrekenen met uw werkgever. Daarnaast krijgt u een pas waar u onderweg mee kunt afrekenen. Indien u zakelijk rijdt, kunt u dus door heel Nederland afrekenen met de E-flux pas.

Eflux
Wallbox app

App besturing

Bij een aantal laadpalen heeft u de functie app besturing of kunt u die erbij kiezen. U kunt dan uw laadpaal besturen vanuit de app. U kunt de laadpaal bijvoorbeeld uitzetten of openzetten voor anderen. Ook kunt u laadsessies en de laadkosten inzien. Elke fabrikant heeft zijn eigen app met verschillende functies.

Inzicht in het verbruik

Om het daadwerkelijke inzicht in uw laad geschiedenis te krijgen moet u deze keuze soms optioneel erbij nemen. U heeft dan inzicht in het verbruik van uw auto en de bijkomende kosten. Doordat u straks automatisch bij thuiskomst gaat laden zult u het inzicht in uw stroomkosten kunnen verliezen. Hoewel thuisladen vaak de goedkoopste plek van laden is, kan het erg prettig zijn als u overzichtelijk uw kosten in kaart heeft.

wall box app business

Kan ik makkelijk zelf een laadpaal installeren?

Een laadpaal zelf installeren raden wij af, tenzij u in het bezit bent van een elektrotechnische opleiding. Het aansluiten van de laadpaal in de groepenkast vraagt om technische kennis. Daarnaast kunnen de gevolgen groot zijn als u de aansluiting in de groepenkast verkeerd installeert, met het risico tot brand. Wanneer u wel in bezit bent van een elektrotechnische opleiding kunt op de volgende link klikken om naar onze producten op de webshop te gaan.

Leren laadpalen installeren?

Lijkt het jou leuk om laadpalen te leren installeren? En wil je bij ons aan de slag als monteur/elektricien? Kijk dan bij onze ‘werken bij’ pagina voor openstaande vacatures. Geen ervaring? Bij ons kun je terecht voor interne cursussen. Je wordt dan opgeleid tot volwaardig monteur.