Het begint bij zonnepanelen

Het wordt ondertussen een vertrouwd beeld op het dak. Zonnepanelen! Ze zijn er in vele formaten, kleuren en sterktes. Doorgaans wordt een paneel uitgedrukt in wattpiek. Zo hebben de nieuwste generatie zonnepanelen doorgaans een vermogen tussen de 380 en 460 wattpiek. Maar wat is dit nou precies?

Als we kijken naar de energierekening betalen we voor kWh ’s. Oftewel kilowattuur. Eén kilowattuur is 1.000 wattpiek. Dus wanneer een zonnepaneel van 400 wattpiek een uur in de zon heeft gelegen zou het paneel 0,4kWh opgewekt hebben. Aan de hand van uw jaarlijks verbruik, uw ligging en het gemiddeld aantal zonuren in Nederland berekenen wij hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

Daarnaast is het goed om te weten dat een zonnepaneel gelijkstroom opwekt. Uit uw stopcontact komt wisselstroom, dit is stroom met een sterkte van 230 volt. Om de opgewekte gelijkstroom bruikbaar te maken moet het omgezet worden naar wisselstroom, dit doet de omvormer.

Laadpaal met zonnepanelen

De omvormer, het brein van uw systeem

De opgewekte stroom kan op drie verschillende manieren omgezet worden.

We kennen de string omvormer, de string omvormer met optimizers en micro omvormers. Omdat niet elk dak op het zuiden staat, schaduwvrij is en niet altijd alle zonnepanelen op één dakvlak passen is er voor elke situatie een bijpassende oplossing. De string omvormer wordt dan ook vaak gekozen bij een zuid ligging waar geen schaduwobjecten aanwezig zijn. Een string omvormer kunt u vergelijken met de oude lampjes in de kerstboom. Van alle panelen in de string is het zwakste paneel lijdend. Dus wanneer er op één zonnepaneel schaduw valt, is dat paneel lijdend en wekken de andere panelen hetzelfde vermogen op als het zwakst presterende paneel. Ondanks dat de andere panelen meer op zouden kunnen leveren. Hieronder een voorbeeld van een string omvormer.

String omvormer met optimizers

Wanneer u schaduwobjecten op uw dak heeft valt de string omvormer af. Om het meeste rendement te behalen moeten de panelen afzonderlijk van elkaar geschakeld worden. Dit kan met de string omvormer met optimizers. Onder elk paneel wordt er dan een optimizer geplaatst waardoor de panelen elkaar niet meer gaan beïnvloeden. Ook heeft u dan inzicht in elk paneel, wat handig is wanneer er een storing optreed in het systeem. We weten dan gelijk welke zonnepaneel er vervangen moet worden en dat bespaart service kosten.

Er zijn ook situaties waar er meerdere dakvlakken zijn. Omdat een string omvormer met optimizers minimaal 6 panelen op een één fase aansluiting nodig heeft en 14 panelen op een drie fasen aansluiting kan het voorkomen dat door de verschillende dakvlakken en oriëntaties van de dakvlakken het minimaal benodigde aantal panelen niet gehaald wordt. Hiervoor zijn de micro omvormers de beste optie. De omvormer die bij de andere opties in huis komt te hangen vervalt bij dit systeem. Achter elk paneel wordt er een micro omvormer geplaatst, zo is elk zonnepaneel een apart systeem. Daarnaast wordt de gelijkstroom direct op het dak omgezet naar wisselstroom wat de installatie veiliger maakt.

DC String VS Micro omvormers

Aansluiting in de groepenkast en gebruik maken van groene stroom!

Wanneer de omvormer de stroom heeft omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom moet de stroom direct naar de groepenkast. Het zonnepanelensysteem krijgt een aparte groep in uw groepenkast. Wanneer de stroom aankomt in de groepenkast zal altijd eerst uw huis gevoed worden door de opgewekte groene stroom en alles wat we niet gebruiken in huis zal terug geleverd worden aan het net. De overtollige stroom kunt u dan salderen, wat inhoudt dat u voor de te veel opgewekte stroom een vergoeding krijgt. Uw energieleverancier kijkt aan het einde van het jaar hoeveel stroom u heeft terug geleverd en streept dit weg tegen de stroom die u in heeft ingekocht. Bijvoorbeeld de stroom die u in de avond heeft verbruikt of wanneer u geen opbrengsten heeft gehad. Tot uw eigen verbruik krijgt u hetzelfde bedrag terug als wat u voor de stroom betaald heeft. Heeft u meer groene stroom terug geleverd dan u zelf heeft verbruikt dan krijgt u voor het overschot een kleinere vergoeding. Dit is per energieleverancier verschillend. Om dit meer visueel te maken volgt hier onder een drietal voorbeelden.

  1. U heeft 3.500kWh terug geleverd en 3.500kWh geconsumeerd, dan is uw energierekening €0,-
  2. U heeft 3.500kWh terug geleverd en 3.000kWh geconsumeerd, dan is uw energierekening negatief en krijgt u een kleine vergoeding van uw energieleverancier.
  3. U heeft 3.000 kWh terug geleverd en 3.500kWh geconsumeerd dan moet u nog 500kWh x kWh prijs energieleverancier betalen.

Zonnepanelen in combinatie met een laadpaal

Wanneer u elektrisch gaat rijden kunt u het voordeligste thuis laden. Omdat de kWh prijs thuis een stuk lager ligt ten opzichte van een snellaadpaal langs de snelweg of een laadpaal in de wijk. En wanneer u thuis zonnepanelen heeft is de opgewekte stroom zelfs gratis. Een ideale combinatie dus om voordelig te rijden. Omdat de stroom die opgewekt is, altijd eerst verdeeld wordt onder het huis zal de opgewekte stroom altijd eerst naar uw laadpaal en ander apparatuur gaan. Echter kan een elektrische auto en dus een laadpaal zoveel stroom vragen dat de opgewekte stroom niet voldoende is om volledig groen te laden. Wanneer dit gebeurt zal er stroom uit het net gepakt worden om de tekorten aan te vullen.

Maar u wilde nu juist alleen groen gaan laden, omdat dit voordeliger en milieubewuster is. Hier hebben een aantal laadpaal fabrikanten op ingespeeld. Wanneer u kiest voor de Wallbox of een Smappee laadpaal, kunt u ervoor kiezen om alleen op groene stroom te laden. De laadpaal springt dan alleen aan wanneer er genoeg groene energie geproduceerd wordt door uw zonnepanelen. Daarnaast kunt u er ook tijdschema’s aan hangen. U stelt dan in wanneer de auto een volle accu nodig heeft en de software van de laadpaal gaat dan kijken wanneer het slim is om te gaan laden. Op basis van weersvoorspelling en energietarief. Wanneer er dan niet genoeg groene stroom is, gaat het systeem kijken wanneer er het goedkoopste geladen kan worden.

Laadpaal met zon energie

Van aanvraag tot uw eigen zonnepanelensysteem (met laadpaal)!

Om te komen tot een uitgevoerde installatie moeten we eerst uw situatie beoordelen. Omdat zoals al eerder gezegd elke situatie anders is, is een offerte op maat gewenst. Allereerst doet u een aanvraag via onderstaande button. We vragen hierbij uw n.a.w. gegevens, uw jaarlijkse energie verbruik en een foto van uw groepenkast. Zo kunnen wij voorbereid contact met u opnemen. Aan de hand van een telefonisch consult bepalen we samen wat de juiste panelen zijn en welke omvormer het beste in uw situatie past. Vervolgens ontvangt u van ons vrijblijvend een offerte. Op het moment dat de offerte naar wens is zal er een schouw worden ingepland. De schouwer komt dan op locatie het dak inmeten, de kabelroutes bepalen en bekijken welke groepen er in uw groepenkast geplaatst moeten worden. Wij passen de offerte indien nodig aan en u ontvangt vervolgens de op maat gemaakte offerte.

Bij akkoord komen wij tussen de 2 en 6 weken uw zonnestroominstallatie installeren en kunt u direct zelf stroom opwekken.