Ben je van plan om voor het eerst met je elektrische auto op vakantie te gaan? Goed idee! Lange autoritten met een elektrische auto zijn namelijk veel milieuvriendelijker. Met een goede voorbereiding kan je vol vertrouwen aan je roadtrip beginnen. Hier zijn zes tips om laadstress te voorkomen.

Laadpaal op vakantie

Plan je route

Met een elektrische wagen plan je je route best op voorhand, in functie van de laadmogelijkheden onderweg. Rijd je met een Tesla? Dan plant die vanzelf de beste route via de Tesla Superchargers. Bij de meeste andere wagens moet je het zelf doen. ABetterRoutePlanner en Waze zijn goede apps om dat te doen. In de MobilityPlus-app kan je dubbelchecken of de voorgestelde laadpunten met je laadpas werken (als je die mag gebruiken).

Elektrische bedrijfswagen? Check of je je laadpas mag gebruiken.

Je kan je MobilityPlus-laadpas in het buitenland gebruiken bij onze partners. Maar het is niet omdat het kan, dat het ook mag. Raadpleeg altijd de actuele car policy van je werkgever. Is het nog niet duidelijk? Stel dan extra vragen, om misverstanden te vermijden. Vuistregel: als je vroeger geen benzine of diesel kon tanken in het buitenland, dan is de kans groot dat je ook geen elektriciteit mag ‘tanken’.

Als je een hotel boekt om je reis te onderbreken, controleer dan of er een laadpunt beschikbaar is bij het hotel en reserveer dit indien mogelijk. Misschien kan je wel opladen op kosten van het hotel!

Voorzie tijd om jezelf en je accu bij te laden

Hoelang duurt het om je accu op te laden? Dat hangt af van je wagen, van het laadstation en … van de andere wagens aan het laadstation.

Een voorbeeld: je wil 60 kWh bijladen. Aan een snellaadstation met een maximumcapaciteit van 120 kW, ben je daar een halfuur voor kwijt (60 kWh / 120 kW = 0,5 h).

Dat is de theorie. Veel laadstations halen hun maximumcapaciteit niet, al zeker niet als er ook andere wagen staan te laden. In het algemeen kan je wel stellen: hoe hoger het maximale vermogen, hoe sneller je laadt.

Ben je daardoor meer tijd kwijt? Neen, hoor. Je moet immers zelf ook ‘opladen’. Als je je laadpauze koppelt aan je lunchpauze, ben je er even snel.

Vergroot je actieradius

Om je actieradius te vergroten, kan je de volgende tips volgen:

  1. Schakel de airconditioning uit Airconditioning verbruikt veel energie. Als je deze niet nodig hebt, zet hem dan uit en koel of verwarm jezelf zoveel mogelijk tijdens het opladen.
  2. Gebruik de cruise control Op de snelweg helpt het gebruik van cruise control je om een constante snelheid te behouden, wat resulteert in minder energieverbruik.
  3. Anticipeer op het verkeer Door tijdig af te remmen, hoef je minder hard te remmen, waardoor je auto meer energie terugwint via regeneratief remmen.
  4. Controleer de bandenspanning Zorg ervoor dat je banden de juiste spanning hebben (meestal tussen 2,5 en 2,7 bar), want dit vermindert de rolweerstand en verlaagt het energieverbruik.
  5. Pas je snelheid aan Voor een optimale actieradius is een snelheid van ongeveer 90 km/u ideaal. Bij snelheden boven 130 km/u neemt het energieverbruik aanzienlijk toe vanwege de luchtweerstand. Het kan zelfs sneller zijn om langzamer te rijden, omdat je dan minder tijd hoeft te besteden aan opladen.
  6. Vermijd onnodig gewicht Controleer je bagage en zorg ervoor dat je niet te veel gewicht meeneemt. Hoe lichter je voertuig, hoe minder energie je verbruikt.

Behoud een veilige marge op je accu

Het wordt aanbevolen om niet onder de 15 à 20 procent accucapaciteit te komen. Hoewel apps informatie kunnen geven over de beschikbaarheid van laadstations, kunnen deze defect zijn of ontoegankelijk (bijvoorbeeld als gevolg van verkeerd geparkeerde voertuigen). Met een marge van 15 à 20 procent kom je altijd veilig bij het volgende laadstation aan.

Blijf kalm bij laadproblemen

Als je te maken krijgt met laadproblemen, zijn er meestal oplossingen beschikbaar:

  1. Het laadstation werkt niet! Op laadstations staat meestal een telefoonnummer voor hulp. Bel dit nummer voor assistentie.
  2. Ik kan mijn laadkabel niet loskoppelen! Als je laadkabel vastzit in je voertuig of het laadstation, ontgrendel dan de deuren, probeer de kabel opnieuw te verwijderen en vergrendel en ontgrendel de deuren opnieuw. Als het probleem aanhoudt, bel dan het telefoonnummer dat bij het laadstation vermeld staat.
  3. Mijn laadpas werkt niet! Probeer het een paar keer opnieuw. Als het druk is, kan het even duren voordat je verbinding kunt maken.
  4. Het laadstation werkt niet met mijn laadpas! Maak je geen zorgen. Vaak kan je ook met je creditcard opladen. Hiervoor moet je je creditcard echter koppelen via de app van het laadstation, wat itsme® vereist. Zorg er daarom voor dat je itsme® van tevoren hebt getest en geïnstalleerd.

Vergeet niet te laden op je bestemming

Als je je bestemming hebt bereikt, is dat geweldig! Maar vergeet niet om op je bestemming te laden. Het kan zijn dat laadstress vaker optreedt op de bestemming dan onderweg, omdat je dan minder aan opladen denkt. Maak er een gewoonte van en je hebt nooit meer zorgen over een lege accu. Onthoud: laden duurt slechts 30 seconden.

Steeds meer hotels bieden hun eigen laadpunten aan waar je goedkoop of zelfs gratis kunt opladen. Als dit niet beschikbaar is, zorg er dan voor dat er een laadpunt in de buurt is. Dit maakt je vakantie een stuk makkelijker.

Extra tips voor een zorgeloze reis

Maak een testrit

Een lange rit op de snelweg, vooral op warme dagen en met extra bagage, kan de actieradius van je auto verminderen. Daarom is het een goed idee om, indien mogelijk, een testrit te maken in de nieuwe configuratie om je reisplanning aan te passen.

Vertrek niet op drukke dagen

Als je vertrekt op dezelfde dagen als iedereen (bijvoorbeeld zaterdagen in het hoogseizoen), is het moeilijker om een beschikbaar laadstation te vinden. Probeer indien mogelijk op andere dagen te vertrekken.

Houd je accu in de gaten

Na je laadpauze kom je terug bij het laadstation en ontdek je dat je accu niet is opgeladen. Om dit te voorkomen, kan je de laadvoortgang volgen via de app van je voertuig. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Aanvullende tips:

Maak een checklist

Voordat je vertrekt, is het handig om een checklist te maken. Controleer of je alle benodigde items hebt, zoals je laadkabel, adapters voor verschillende soorten laadstations, je laadpas, en andere reisbenodigdheden. Dit helpt je om niets belangrijks te vergeten.

Reserveer je accommodatie met laadmogelijkheden

Bij het boeken van je accommodatie, of het nu een hotel, Airbnb, of een andere vorm van verblijf is, kan je specifiek zoeken naar locaties met laadmogelijkheden voor elektrische voertuigen. Steeds meer accommodaties bieden deze faciliteiten aan, wat je reis veel gemakkelijker maakt.

Gebruik apps voor realtime informatie

Er zijn verschillende apps beschikbaar die realtime informatie bieden over de beschikbaarheid van laadstations, laadsnelheden en prijzen. Deze apps kunnen je helpen om je reis soepel te laten verlopen. Enkele populaire apps zijn ChargePoint, PlugShare en ChargeMap. Zorg ervoor dat je deze apps van tevoren installeert en vertrouwd raakt met hun functies.

Plan je stops

Naast het plannen van je route, is het verstandig om je stops strategisch te plannen. Zoek naar plaatsen waar je kunt lunchen, een bezienswaardigheid kunt bezoeken of gewoon kunt ontspannen terwijl je auto wordt opgeladen. Op die manier maak je optimaal gebruik van je laadpauzes en verminder je de wachttijd.

Houd rekening met weersomstandigheden

Het weer kan van invloed zijn op je actieradius, vooral extreme temperaturen, regen of sneeuw. Wees voorbereid op dergelijke omstandigheden en pas je rijstijl en reisplanning dienovereenkomstig aan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende tijd hebt om te laden als het weer ongunstig is.

Geniet van je reis

Hoewel het plannen van een elektrische roadtrip enigszins anders kan zijn dan een traditionele autorit, biedt het ook unieke voordelen. Je draagt bij aan een schonere omgeving en profiteert van stille en soepele rijervaringen. Vergeet niet om van je reis te genieten en de voordelen van je elektrische (bedrijfs)wagen te waarderen.

Met deze tips en een goede voorbereiding ben je klaar voor een succesvolle en zorgeloze roadtrip met je elektrische voertuig. Veel plezier op de weg!